Barrio

Fernando León de Aranoa

Sinopsi

En un d’aquests barris situats al sud de les grans ciutats, als quals no arriben ni el metro ni els diners, en Javi, en Manu i en Rai són companys d’institut, però, sobretot, amics. Comparteixen la vida al barri, la calor de l’estiu i un munt de
problemes. El més important, és el seu propi barri, d’arquitectura depriment, on hi ha poques coses a fer, i a l’agost encara menys.

Curiositats

* La pel·lícula va guanyar un Goya al millor director i un al millor guió original.

* La pel·lícula, en part, està inspirada amb les vivències de jove del seu director.

* Barrio es va rodar a 14 zones diferents de Madrid, perquè no la volia focalitzar en una zona concreta. Algunes converses es van rodar en dos barris diferents.

* L’escena dels gitanos tocant amb la cabra i la gent tirant diners des dels blocs de pisos, era una escena que León de Aranoa recordava veure-la de petit.

*La banda sonora la van fer grups com Mano Negra, Amparanoia, Extremoduro, Mucho Muchacho o 7 notas 7 colores.

Projecció

Fitxa tècnica

Direcció

Fernando León de Aranoa

Fernando León de Aranoa va néixer a Madrid al maig de 1968 i i és llicenciat en Ciències de la Imatge per la Universitat Complutense de Madrid. Va començar treballant com a guionista en sèries de televisió com a Turno de oficio, en programes com l’ Un, dos, tres… responda otra vez i escrivint per a humoristes com a Martes y Trece. El seu debut darrere la càmera es va produir el 1994 amb el curtmetratge Sirenas, que va ser premiat en diversos festivals nacionals. El seu primer llargmetratge va ser Família (1996), el guió de la qual també va escriure, com és habitual. En reconeixement per aquesta pel·lícula li va ser atorgat el Goya al millor director novell, així com el premi Fipresci i el premi del públic de la SEMINCI de Valladolid. L’obra ha estat amb posterioritat adaptada a l’escena teatral i representada a diversos països. El 1998 va escriure i va dirigir Barrio, retrat de la vida de tres joves adolescents en un barri marginal. Gràcies a aquest treball va obtenir els premis Goya al millor director i al millor guió original. La pel·lícula va ser presentada en la secció oficial del Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià on va obtenir la Coquilla de Plata al millor director. En 2002 va dirigir Los lunes al sol,[1] pel·lícula protagonitzada per Javier Bardem, que es va convertir en la gran triomfadora d’aquell any en els Premis Goya en aconseguir cinc premis, incloent millor pel·lícula i millor direcció. També va triomfar en el Festival de Cinema de Sant Sebastià en aconseguir la Coquilla d’Or a la millor pel·lícula. Princesas (2005) va ser la seva quarta pel·lícula com a director i guionista i el seu debut com a productor després de crear la seva pròpia productora, «Reposado». La pel·lícula, que va ser vista per més d’un milió d’espectadors, va rebre tres premis Goya de l’Acadèmia espanyola de Cinema —a les seves dues actrius protagonistes i a la millor cançó original, composta per Manu Chao, així com el premi Ondas a l’esdeveniment cinematogràfic de l’any i el premi Protagonistas a la millor pel·lícula. Va participar també en la secció oficial del Festival de Cinema de Sundance.

Tràiler i fotogrames

Reprodueix vídeo

Pel·lícules relacionades