Sinopsi

La Gunda té cura dels seus fills, els acompanya en els seus descobriments i després es pren un petit respir per recarregar energies. S’acosta curiosa a la càmera. Sap quin serà el seu destí? Què és el que estarà pensant? Què pensarà de nosaltres? Gunda és una del centenar de milions de porcs que habiten al planeta juntament amb mil milions de caps de bestiar i més de 20 mil milions de pollastres. Estiguin jugant en el fang, sacsejant-se les mosques o buscant cucs, tots ells són herois. I en aquesta obra, l’assagista Víctor Kossakovsky es mostra inflexible: després de veure-la, consumir carn simplement no és possible.

“Sempre he volgut fer una pel·lícula sobre les criatures amb qui compartim la Terra, sense subestimar-les ni humanitzar-les, sense sentimentalismes ni propaganda vegana. Va molt més enllà: Fa 120 anys, Tolstoi va escriure que no canviarem l’essència de les nostres vides a menys que deixem de matar. No només hem d’acceptar que matar-nos entre nosaltres està malament, sinó que hem de veure que l’acte de matar en si, sigui a qui sigui, és terrible. Un cop ho entenguem, la guerra desapareixerà.”

Curiositats

* Joaquin Phoenix és el productor executiu de la pel·lícula.

* Les escenes estan rodades en granges de Noruega, Catalunya i Regne Unit.

* Una de les granges és el Santuari Gaia a Camprodon, on es van rodar les escenes amb les vaques.

* Viktor Kossakovsky es va fer vegetarià als quatre anys arrel d’una experiència que el va traumatitzar. Durant les festes de Nadal va fer amistat amb un porquet a qui va anomenar Vasha. “Jugàvem junts i es va convertir en el meu millor amic. Era feliç i amb ell vaig passar els meus millors records d’infància”, explicava en una entrevista a La Vanguardia. Fins que Vasha es va convertir en el sopar dels seus familiars. “Probablement em vaig convertir en el primer nen de la Unió Soviètica que va decidir no menjar mai carn i això va ser un desastre per a la meva família”.

Projecció

Fitxa tècnica

Direcció

Viktor Kossakovsky

Viktor Kossakovsky va néixer a Leningrad el 1961 i és considerat és un dels millors directors de cinema documental del món. Va començar la seva carrera a Leningrad com a ajudant de càmera, assistent de direcció i editor l’any 1978. En moltes de les seves pel·lícules, Kossakovski exerceix el paper d’editor, cinematògraf, guionista i director. Va realitzar els seus estudis en els Cursos Superiors d’Escriptors i Directors de Cinema a Moscou el 1988. El 1993, el seu primer llargmetratge, Belovy, va guanyar el Premi Joris Ivens de la VPRO2

Ha obtingut altres guardons, com el Premi Especial de Jurat al Festival Internacional de Cinema Documental d’Amsterdam per Pável i Lyalya el 1999, el Premi Documental al Festival Internacional de Cinema d’Edimburg i el Premi d’Honor al Festival Internacional de cinema de Karlovy Vary per Sredá 19.07.6, entre d’altres. La pel·lícula Tishe! es va fer a partir d’imatges que Kossakovski va filmar fora de la finestra del seu dormitori a Sant Petersburg. La cinta va ser un èxit en els festivals de cinema el 2002. El 2019, va obtenir gran reconeixement de la crítica pel seu documental Aquarel·la, sobre la importància de l’aigua.

Tràiler i fotogrames

Reprodueix vídeo

Pel·lícules relacionades