El Protesta traspassa l’equador del festival i es prepara per la gran final

Home / Festival Protesta / El Protesta traspassa l’equador del festival i es prepara per la gran final

Ahir dijous, 24 d’abril, el Protesta va celebrar el seu quart dia de festival. Com cada dia, es van projectar curtmetratges que formen part de la selecció oficial del festival i que el públic ha pogut votar.  El dissabte 26 d’abril, se celebrarà la gran final on es repartiran el premi al millor curtmetratge de crítica social de ficció, premi al millor curtmetratge de crítica social documental i el premi del públic, entre els finalistes.

La projecció del curtmetratge Hambre, ha encetat la programació d’avui a l’Espai ETC. Hambre, dirigit per Lorenzo Muntull.

Hambre
Se sap que la mort per inanició comença a partir dels 60 dies. Jo estimo la vida vull viure. El que passa és que vull viure en una societat més justa. Per això em sacrifico en aquest temps pel que fa a la ingestió d’aliment.

Tot seguit, s’ha celebrat la taula rodona titulada “Dret a l’avortament” que ha comptat amb la col·laboració de la Plataforma d’Osona pel Dret a l’Avortament, constituïda recentment per tal d’organitzar accions contra l’avantprojecte de nova llei de l’avortament. A la taula rodona s’ha analitzat el passat, present i futur de la legalització sobre l’avortament i la situació dels drets de les dones des de diferents aspectes. Assun Martínez, advocada, ha parlat de l’evolució legislativa al nostre país des del 1937; Rosa Banús ha relatat les seves experiències en primera persona, com a llevadora, des dels anys vuitanta i Sílvia Espinosa, sindicalista dins l’àmbit de la salut pública, ha expressat el rebuig unànim de la comunitat de professionals de la salut sobre aquest avantprojecte. El col·lectiu va tancar el debat expressant que “el govern actual ignora les veus de totes les persones implicades en el procés d’un avortament, els professionals i les dones, i en canvi està actuant seguint les directrius d’altres poders”.

dret_avort

Un dels actes centrals de la jornada d’avui ha estat el Cinefòrum crític, organitzat conjuntament amb el Cineclub Vic, i que ha tingut la participació del Consell Local de Cooperació de Vic i UCFR-Osona. Les projeccions, que ha comptat amb la participació de més d’una seixantena de persones, s’ha iniciat amb el curtmetratge Tots a bord; víctimes de l’atac al Mavi Marmara dirigit per Laura Arau, que va comentar que per ella “realitzar aquest documental ha estat terapèutic”. Arau viatjava a bord de la Flotilla de la Llibertat quan el maig de 2010 va ser atacada per l’exèrcit d’Israel. Tot seguit es va estrenar el documental Salute.

Tots a bord; víctimes de l’atac al Mavi Marmara
El 31 de maig de 2010 la Flotilla de la Libertad va ser atacada en aigües internacionals per comandaments israelians. Laura Arau, la directora del documental, hi anava abord. Gairebé quatre anys més tard segueix obert un cas legal a Turquia contra els màxims responsables de l´atac al Mavi Marmara. Els supervivents demanen justícia i segueixen lluitant contra la impunitat d’un dels estats més poderosos del món. La projecció del documental, que va guanyar el premi del públic al Festidok 2013, s’ha realitzat amb la col·laboració del Consell de Cooperació de Vic.

Salute
Als Jocs Olímpics de Mèxic 1968, Tommie Smith guanya l´or en la categoria de 200m, Peter Norman la plata i John Carlos el bronze. Just abans de pujar al pòdium, i saltant-se les normes olímpiques, decideixen protestar contra el racisme, l´esclavisme i la pobresa dels negres als Estats Units. Una sèrie de gestos que van quedar immortalitzats en una foto mítica i que van fer que els expulsessin de les seves seleccions. Aquest documental mostra els fets reivindicatius a favor dels drets dels negres que van succeir al Jocs del 68 i l´ambient de racisme, pobresa i guerra que es vivia a les societats de Mèxic i EUA. Cineclub programa aquesta pel·lícula dins dels actes del Festival Protesta que se celebra del 21 al 27 d´abril a Vic. En un any en què la temàtica gira al voltant de la desobediència civil, Salute suposa un gran exercici fílmic per retratar la  lluita dels tres esportistes.

Related Posts