El Protesta projectarà 41 curtmetratges i 6 llargmetratges durant el festival

Home / Festival Protesta / El Protesta projectarà 41 curtmetratges i 6 llargmetratges durant el festival

Aquesta setmana hem presentat a l’antic Cinema Nou de Vic tota la programació dels 11 dies del Protesta. El festival, que enguany tindrà lloc entre el 12 i el 22 d’octubre a Vic, projectarà 41 curtmetratges (12 de la selecció oficial i la resta de la selecció no competitiva) i 6 llargmetratges en 10 espais de la ciutat. Aquest any destaca la incorporació del Cinema Nou, nova seu del festival, i el Teatre Atlàntida, que acollirà la festa final i entrega de premis. Totes les activitats seguiran el mateix fil conductor: “Dones rebels”, la temàtica de l’edició d’aquest any.

                                                      Quim Crusellas, Marta Vilanova, Àngel Amargant i Bet Parramon a la roda de premsa al Cinema Nou

Una altra de les novetats és la nostra aposta pels llargmetratges, passarem de les 3 pel·lícules del 2015 a les 6 d’enguany, i que inclou una premier a Catalunya i preestrena a l’Estat: la projecció de la pel·lícula de Ken Loach, guardonada amb la Palma d’Or a Cannes, Jo, Daniel Blake, al recuperat Cinema Nou, amb presentació prèvia de la pel·lícula i l’autor a càrrec de Blai Morell, periodista i crític cinematogràfic. La pel·lícula estarà subtitulada en català i forma part de la programació de VICCC 2016.

En aquesta quarta edició del Festival Protesta s’han presentat 767 curtmetratges, dels quals l’organització n’hem escollit els 12 finalistes que optaran als tres premis: millor documental (1.000 euros), millor ficció (1.000 euros) i premi del públic (500 euros), a més de la menció especial de l’organització. “Cada premiat aportarà el 25% del seu premi a l’entitat sense ànim de lucre que triï”, diu Àngel Amargant, impulsor del festival.

També s’han presentat tots els membres del jurat de l’edició d’enguany: Clara Roquet, guionista i directora de cinema; Txell Bragulat, directora de la Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani; Natza Farré, presentadora i guionista; David Fernàndez, periodista; Jordi Borràs, fotoperiodista i il·lustrador; Marc Martínez, actor i director de teatre o Quim Crusellas, director del Festival Nits de Cinema Oriental, que ha assegurat que “des de sempre hi hem col·laborat des de Cineclub Vic, però em fa molta il·lusió formar part d’un jurat tan potent. M’ha agradat molt la diversitat i la qualitat dels curtmetratges de la selecció oficial i també que hi ha molta ficció, ja que normalment es relaciona la crítica social amb el documental”. Crusellas ha situat el Protesta al triangle de festivals de cinema social de la Catalunya central que “fan un nucli molt potent: el Clam, de Navarcles, el Gollut, de Ribes de Freser i el Protesta, a Vic”.

Bet Parramon, d’Espais en transició, un dels espais Protesta, s’ha mostrat molt satisfeta de poder tornar a obrir i donar vida al Cinema Nou, “va tancar fa tres anys i estava gairebé oblidat. Ara és un espai en transició, és a dir, que li donarem un ús temporal amb accions”. S’hi faran projeccions el dia 14, 15 i 22 d’octubre, “quina millor proposta per tornar a obrir el Nou que amb un festival de cinema com és el Protesta. Aquesta és una oportunitat per venir a recuperar l’esperit d’aquest cinema i tornar a connectar amb aquest espai”, diu Parramon.

La programació del Protesta compta amb 17 activitats en 10 espais dels quals destaca que, entre els ponents i experts, hi haurà 12 dones i 4 homes. La inauguració es farà a la Jazz Cava amb el concert de The Crab Apples, grup revelació d’aquest any, que donarà el tret de sortida a totes les activitats (es poden consultar al dossier de premsa). Fora de programació, s’inclou la projecció dels 12 curtmetratges de la selecció oficial a la Universitat de Vic, a part del curtmetratge “El adiós”, de la mallenca Clara Roquet, que també forma part del jurat, i que farà un col·loqui amb els alumnes de comunicació audiovisual de la universitat.

Després de tota la setmana farcida d’activitats, el dissabte 22 d’octubre a les sis de la tarda es farà al Teatre Atlàntida la final del Protesta, on es premiaran el millor curt documental i el millor curt de ficció. També es lliurarà el premi del públic, després de comptabilitzar els vots emesos pels espectadors de cadascun dels espais Protesta. La festa final comptarà amb l’actuació de Lu Rois, Marga Mbande i Txe Arana. També hi haurà un speech corner de tots els membres del jurat.

Tota la programació del Protesta és gratuïta excepte la pel·lícula de Jo, Daniel Blake i 10 años y divorciada, que tindran un cost de 5 euros i la pel·lícula Hija de la Laguna i Una Amistat Inoblidable que s’haurà de fer una aportació de 3 euros.

Finalment, en col·laboració amb el Consell Local de la Cooperació Vic i el fotoperiodista Marc Sanyé, s’ha organitzat l’exposició fotogràfica L’Altra Frontera, que tracta sobre la realitat de les persones refugiades que arriben a Europa. El treball es mostra en un format innovador, una cubs de 3×2 metres que seran itinerants entre el 12 i 22 d’octubre entre la Plaça Major, la Plaça de la Noguera i L’Atlàntida.

El Festival Protesta compta amb el patrocini de l’Ajuntament de Vic i la Fundació Puig-Porret i amb la col·laboració de Cineclub Vic, Montferrer, Consorci per la Normalització Lingüística, Consell Local de la Cooperació de Vic, Universitat de Vic, Joguines Sense Fronteres, Dies d’Agost, Espais en Transició i la Directa com a mitjà oficial.

Els espais que formen part de l’edició d’enguany són la Biblioteca Joan Triadú, ETC, La Jazz Cava, Fòrum de Debats, La Nyàmera, Muntanya de Llibres, Escolta d’Art i Superior de Vic, Cinema Nou, L’Atlàntida i el Casino de Vic.

TOTA LA PROGRAMACIÓ: www.festivalprotesta.cat/programa

                                                                           Membres de l’organització del Protesta, amb Espais en transició i Quim Crusellas

Related Posts