El periodisme participatiu, l’essència del bon periodisme

Home / Festival Protesta / El periodisme participatiu, l’essència del bon periodisme

Ahir dissabte, 26 d’abril, va tenir lloc l’últim dels actes previstos abans de la gran final del Festival Protesta. A les 16.30h va començar amb la projecció dels curtmetratges, que es projectaven fora de concurs, La gran desilusión i Excluidos.

La gran desilusión
Un projeccionista de cine ens relata en primera persona en què consisteix el seu treball i quines són les seves funcions. Poc a poc, comença a descriure com veu la situació sobre el tancament dels cinemes de barri i el que això suposa per a la seva vida.

Excluidos
El Real Decret Llei 16/2012 ha acabat amb la Sanitat Universal al nostre país i ha implantat un sistema d’assegurament injust que ha expulsat de l’assistència sanitaria gratuïta a milers de persones, la gran majoria immigrants. Davant d’aquest Real Decret s’ha generat una onada de protesta social i un moviment d’objecció de consciència capitanejat per la “Plataforma Yo Sí, Sanidad Universal”, Médicos del Mundo i la Red Acoge. En aquest documental es dona veu als afectats, a professionals de la sanitat pública i a voluntaris de Médicos del Mundo i de grups d’acompanyament.

Va estar a les 5 de la tarda quan va iniciar la taula rodona titulada “Periodisme participatiu i compromès”. En ella hi van participar representants dels col·lectius La Directa, LaTele.cat, 15mBcnTv, La Marea, Grup Barnils i Ràdio Bronka.

mitjans2mitjans

El representant del 15mBcnTv va situar el debat afirmant que “nosaltres no sóm mitjans contrainformatius sinó que sóm informatius. Són els òrgans de poder els que generen contrainformació. El cas de l’Ester Quintana en va ser un exemple”, citant aquest cas com a un dels casos de referència en els que una campanya informativa i de denúncia ha fet possible la prohibició de les bales de goma.

El debat va girar entorn a la temàtica de la llibertat d’expressió i informació. Tots els membres van ser molt crítics amb les informacions que avui en dia publiquen els mitjans convencionals. El qüestionament del periodisme de nota de premsa i la crítica als mitjans que no qüestionen el poder i les versions oficials va ocupar gran part del debat. Les intervencions van concloure amb la conclusió que, com a mitjans participatius, el següent pas hauria de ser coordinar-se entre ells, profunditzar en temàtiques concretes que afecten a gran part de la societat i trobar una nova manera de fer periodisme ja que, tal com van dir, internet facilita noves eines per a poder innovar.

Related Posts