FESTIVAL PROTESTA 2018
La sisena edició del Protesta, del 19 al 28 d’octubre, ha posat el focus en la paritat en la programació de llargmetratges i en la tecnologia com a temàtica.
 • 15 llargmetratges, 8 dirigits per dones i 7 per homes. (9 estrenes a Catalunya i 6 a l’Estat)
 • 40 curtmetratges (més de 400 presentats a concurs). Uno, La mujer invisible, Cunetas i White han sigut els guanyadors.
 • Més de 2.000 persones han passat pel Protesta 2018 durant els 10 dies del festival.

Paritat

Per primera vegada ha arribat la paritat al Protesta, feliçment auto imposada des de l’organització, en la selecció dels llargmetratges projectats. Molts festivals s’han posat com a objectiu, tenir paritat el 2020. Nosaltres ja ho tenim fet!

Temàtica

El títol Protesta 6.0, posa èmfasi en una altra voluntat de l’organització del festival: reflexionar sobre com s’està transformant la societat i la seva capacitat crítica amb l’ús d’internet, les xarxes socials o la intel·ligència artificial. Fakenews, bots, robòtica, aplicacions per lligar, immediatesa i simultaneïtat, likes, algoritmes, infoxicació, connectivitat, virtualitat i molts més conceptes sobre els quals s’ha parlat, discutit, reflexionat i, fins i tot, desconstruït.

A Blade Runner descobríem que en un futur no gaire llunyà –el 2019, que ara ja tenim a tocar– la humanitat seria capaç de crear 2 robots físicament idèntics a les persones, això sí, mancats de sentiments i amb una força sobrehumana. No estem tan lluny d’aquesta realitat, la societat s’està transformant a una velocitat de vertigen i tot allò que és relatiu a internet i al món virtual evoluciona a un ritme que supera la nostra capacitat d’adaptació.

D’una banda hi ha la sensació de ser absorbides per grans quantitats d’informació que no tenim temps d’assimilar o contrastar, perdem el control d’allò que pengem a les xarxes i formem part dels algoritmes que ens transformen en consumidores sense opinió. Però de l’altra banda, tenim la possibilitat d’organitzar-nos en moviments amb més agilitat i a distància, la tecnologia s’ha fet més accessible i tenim la possibilitat de visibilitzar i donar veu a causes silenciades.

Ens agrada o no ens agrada aquesta transformació? Ens fan lliures les xarxes? Qui controla aquesta informació? Basant-nos en totes aquestes preguntes us presentem un cartell, creat per la cooperativa de disseny Partee, que vol ser un homenatge a Fritz Lang i a la seva Metrópolis (1927), a Blade Runner, tant al llibre de Philip K. Dick com a la pel·lícula de Ridley Scott (1974), a Matrix de les germanes Wachowski (1999), a 1984 d’Orwell, o a les sèries més recents Black Mirror i El conte de la criada. Una imatge que, des de l’ull que tot ho veu, ens convida a reflexionar i a ser crítics en l’ús i el consum de les noves tecnologies.

Projeccions

El festival ha tornat a generar un espai per a la projecció, divulgació i difusió del cinema de crítica social que ha arribat a més de 2.000 persones. En total s’han vist 55 projeccions, entre les quals 15 llargmetratges (9 estrenes a Catalunya i 6 a l’Estat) de 8 directores i 7 directors. I 40 curtmetratges (12 de la Selecció Oficial i 28 de la Selecció No Competitiva) que es van seleccionar dels més de 400 que es van rebre d’arreu del món.

Activitats

S’han proposat 22 activitats, com ara la xerrada sobre “Robots i ètica: on ens porta la intel·ligència artificial?” amb Carme Torras, o bé “Bots, els nous organismes de la societat xarxa” amb Efrain Foglia. S’han incorporat nous espais Protesta, com ara el Seminari de Vic, que va acollir l’exposició del col·lectiu “No Callarem”. En total 10 dies intensos centralitzats principalment a Vic, però amb tres sessions a Tona, Manresa i dues a Barcelona.

Curtmetratges guanyadors

El premi al millor curt documental ha estat per La mujer invisible de Noemí Chantada. On explica la realitat d’una de tantes dones a les quals la situació de crisi laboral les ha abocat a la prostitució. Només una nit més. Només un mes més. Només un any més.

En la categoria de ficció, el guanyador ha estat Uno, de Javier Marco. Uns pescadors, en un dia de rutina pesquera, troben un telèfon mòbil dins d’una bossa hermètica enmig del mar. I comença a sonar. Un treball que mostra el drama de les persones que creuen en pastera el Mediterrani.

El curt més ben valorat pel públic ha estat Cunetas de Pau Teixidor. Ubicat durant la Guerra Civil Espanyola, explica la història d’una família de pagesos que ha de fer front a l’amenaça feixista.

La menció especial de l’organització ha anat per “White” de David Moya. Des del festival s’ha reivindicat l’humor com una eina vàlida per fer denúncia. El director, que era present a la gala, va voler destacar la importància del tractament de temes com el racisme a través del gènere documental, de ficció i amb un clar humor negre, per generar debats en totes les esferes socials. “Tothom que veu el curt hi té alguna cosa a dir, i el més important és que discutim sobre la xenofòbia i el racisme i li seguim donant visibilitat”.

Jurat

Els membres del jurat de l’edició d’enguany han estat Marina Garcés, filòsofa i assagista; Sergi López, actor; Sílvia Quer, directora de cinema; Marc Sanyé, fotoperiodista, Eulàlia Iglesias, crítica de cinema, Andreu Meixide, codirector del Barcelona Creative Commons Film Festival i Yolanda Olmos, membre de Dones Visuals.

Festa Final

El Festival Protesta ha tancat la seva sisena edició amb una Festa Final a l’Atlàntida de Vic on la tecnologia ha estat  la gran protagonista. Dos presentadors: el monologuista (Galdric Plana) i la màquina (Anna Busanya) ens han fet posar en dubte els límits de la nostra percepció. Aquest futur que imaginem on la persona i la màquina conviuran ja no és la distòpia llunyana que imaginaven els autors i pensadors del segle XX. Qui està més capacitat per viure emocions: la persona o la màquina? Qui gestiona millor els sentiments? Qui té la capacitat per empatitzar? Al final, res és el que sembla.

L’espectacle ‘Protesta 6.0’ va combinar la música clàssica amb el loop amb la violinista, Sara Fontan, va mostrar la dansa a través d’un skype en directe amb la Laura Marsal i va emocionar amb la veu de la Tiana Dixon cantant ‘Freedom’ de Django Unchained mentre es projectaven imatges reclamant els drets humans arreu del món i en diferents moments de la història. Però en especial, es va voler fer un gest de suport a les persones que actualment estan empresonades i exiliades per motius polítics.

L’auditori, amb més de dues-centes persones entre públic, directors convidats, membres del jurat i col·laboradores del Festival, han assistit a una gala amb buscada intencionalitat d’interpel·lar al públic en tot moment a través d’escaners, de missatges i de reflexions incòmodes sobre l’ús que donem a la tecnologia. Tot plegat amb l’ull que tot ho veu presidint l’escenari. Un ull que ha acompanyat cada dia de festival les projeccions de llargmetratges, com un recordatori silenciós de què ens cal seguir sent crítics en l’ús i el consum de les tecnologies digitals.

CURTMETRATGES GUANYADORS

PREMI DEL JURAT A MILLOR CURTMETRATGE DOCUMENTAL: LA MUJER INVISIBLE / Noemi Chantada / Espanya

PREMI DEL JURAT A MILLOR CURTMETRATGE DE FICCIÓ: UNO/ Javier Marco / Espanya

PREMI DEL PÚBLIC A MILLOR CURTMETRATGE: CUNETAS / Pau Teixidor / Catalunya

MENCIÓ ESPECIAL DE L’ORGANITZACIÓ: WHITE / David Moya / UK

SELECCIÓ OFICIAL

3 STOLEN CAMERAS / Equipe Media y RåFILM / Sáhara Occidental, Suècia

5105, HISTORIA DE UNA FUGA DE MATHAUSEN / Diego González / España

CHEN LI / Roberto F. Canuto & Xu Xiaoxi / Xina

EU SOU O SUPER-HOMEM / Rodrigo Batista / Brasil

EUSEBIO80 / Jesús Martínez e Iván Molina / Espanya

INLOVE / Jérémie Lopez / França

THE SORROW OF OUR HOUSE / Kirsten Gainet / Russia

WELCOME TO EUROPE / Celia Hernández / Espanya

SELECCIÓ NO COMPETITIVA
LLARGMETRATGES

QUEST/ Jonathan Olshefski

WINNIE / Pascale Lamche

FREEDOM FOR THE WOLF / Rupert Russell

A WOMAN CAPTURED / Bernadett Tuza-Ritter

SAFARI / Ulrich Seidl

BEAUTY AND THE DOGS / Kaouther Ben Hania

HALF THE PICTURE / Amy Adrion

WATANY MY HOMELAND / Marcel Mettelsiefen

HAPPY END / Michael Haneke

COMPLICIT / Heather White

METROPOLIS / Fritz Lang

POMPOKO / Isao Takahata

PALESTINE.NET / Pascale Lamche

THE DEVIL WE KNOW / Stephanie Soechtig

A MOTHER BRINGS HER SON TO BE SHOT / Sinead O’Shea

IMATGE

CARTELL

Festival Protesta_cartell_2018

CARTELL MYSTERY

AUDIOVISUALS

ESPOT

MAKING OF

ESPOT FESTA FINAL

MAKING OF FESTA FINAL

ESPOT PROGRAMACIÓ

TRAILER TRENQUEM EL SILENCI

JURAT

Divendres, 19 d’octubre

21.30h INAUGURACIÓ DEL FESTIVAL + QUEST (estrena a l’Estat espanyol)
Controlem les noves tecnologies o són les noves tecnologies les que ens controlen a nosaltres? A la inauguració, ho veurem.
Espai: Cinema Vigatà (Carrer Jacint Verdaguer, 5. Vic)
Aportació: 5€

Dissabte, 20 d’octubre

10.00h PROJECCIÓ DE CURTMETRATGES DE LA SELECCIÓ NO COMPETITIVA
16 semanas, 19’35”, Anatema, Breaking walls, Cavalls morts, Ce qui échappe, Corp., Derechos y humanos, Irgendwer, La cáscara, La creciente i La lección.
Espai: Cinema Vigatà (Carrer Jacint Verdaguer, 5. Vic)

13.00h PRESENTACIÓ DEL CURTMETRATGE ‘TRENQUEM EL SILENCI’
Presentació del curtmetratge documental sobre assetjament escolar fet al taller ‘Civicus 2018’, impartit pel Festival Protesta i organitzat pel VicJove i el Consell Local de la Cooperació de Vic.
Espai: Cinema Vigatà (Carrer Jacint Verdaguer, 5. Vic)

18.30h FREEDOM FOR THE WOLF (estrena a Catalunya)
Espai: Cinema Vigatà (Carrer Jacint Verdaguer, 5. Vic)
Aportació: 5€

21.30h WINNIE (estrena a l’Estat espanyol)
Espai: Cinema Vigatà (Carrer Jacint Verdaguer, 5. Vic)
Aportació: 5€

Diumenge, 21 d’octubre

12.00h VERMUT: ‘FLIRTEIG 6.0’, LLIGAR PER INTERNET
Conversa oberta. Modera: Elena Crespi, psicòloga i sexòloga
Actuació musical de Meritxell Gené
Espai: La Reciclària (Carrer del Dr. Candi Bayés, 32. Vic)

17.00h XIC PROTESTA. POMPOKO
Projecció de la pel·lícula infantil
Espectacle ‘Jacint i la maleta Teca’
Espai: ETC (pg. Generalitat, 46. Vic)
Aportació: 3€
*L’acte compta amb la col·laboració del Cineclub Vic i el Consell Local de Cooperació de Vic.

19.00h PRESENTACIÓ DE L’EXPOSICIÓ ‘NO CALLAREM’
– Projecció dels curtmetratges: Eu sou o super-homem i The sorrow of our house
– Presentació de l’exposició i pintura en directe
Espai: Sala Torras i Bages, Seminari Vic (Ronda de Francesc Camprodon, 2)
*L’acte compta amb la col·laboració de No Callarem.

Dilluns, 22 d’octubre

19:30h ROBOTS I ÈTICA: ON ENS PORTA LA INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL?
– Projecció dels curtmetratges: Uno i Cunetas
– Xerrada a càrrec de Carme Torras, doctora en Informàtica, professora d’investigació a l’Institut de Robòtica (CSIC-UPC) i escriptora.
Espai: Fundació Antiga Caixa de Manlleu (Rambla de l’Hospital, 11. Vic)
*L’acte compta amb la col·laboració del Fòrum de Debats.

21.30h HALF THE PICTURE (estrena a l’Estat espanyol)
Espai: Cinema Vigatà (Carrer Jacint Verdaguer, 5. Vic)
Aportació: 5€

Dimarts, 23 d’octubre

11:00h MASTERCLASS: ‘DISSECCIÓ DEL COS DIGITAL’, EL RETORN SOCIAL DE L’AUDIOVISUAL
Conferència a càrrec d’Andreu Meixide, codirector del Barcelona Creative Commons Film Festival (BccN)
Espai: Laboratori de Creativitat, UVic (Edifici F de Miramarges, Carrer de la Sagrada Família, 7. Vic)
*L’acte compta amb la col·laboració de la Universitat de Vic i Barcelona Creative Commons Film Festival

19.00h ‘BOTS’, ELS NOUS ORGANISMES DE LA SOCIETAT XARXA
– Projecció dels curtmetratges: 5105, Historia de una fuga de Mauthausen i Chen Li
– Xerrada a càrrec d’Efraín Foglia, dissenyador, investigador i membre de guifi.net
Espai: Muntanya de Llibres (Carrer de Jacint Verdaguer, 31. Vic)
*L’acte compta amb la col·laboració de Setembre.

21.30h METROPOLIS
Espai: ETC (pg. Generalitat, 46. Vic)
Aportació: 5€
*L’acte compta amb la col·laboració del Cineclub Vic

Dimecres, 24 d’octubre

19.00h PALESTINE.NET (estrena a l’Estat espanyol)
– Projecció dels curtmetratges Eusebio 80 i In love
– Projecció del documental i col·loqui amb Sami Abdul-Jawad, palestí resident a Vic, Alys Samson, activista del BDS, i Joan Coma Roura, sociòleg
Espai: El Casino (Sala Modernista, carrer Jacint Verdaguer, 5. Vic)

21.30h SAFARI
Espai: Cinema Vigatà (Carrer Jacint Verdaguer, 5. Vic)
Aportació: 5€

Dijous, 25 d’octubre

19.00h EL PATRIARCAT A LA XARXA
– Projecció dels curtmetratges: 3 Stolen cameras i White
– Conversa amb Maria Olivella, antropóloga y coordinadora de la Unitat d’Igualtat de la UOC, i Maria Antonia Huertas, professora dels estudis d’informàtica, multimèdia i telecomunicacions de la UOC.
Espai: La Nyàmera (Rambla de Sant Domènec, Vic)

21.30h THE DEVIL WE KNOW (estrena a l’Estat espanyol)
Espai: Cinema Vigatà (Carrer Jacint Verdaguer, 5. Vic)
Aportació: 5€

Divendres, 26 d’octubre

19.00h IDEES PER UNA INTERPRETACIÓ DEL SUPERÀVIT AUDIOVISUAL
– Projecció dels curtmetratges: Welcome to Europe i La mujer invisible
– Performance d’Hilo mental (Félix Pérez-Hita i Arturo Bastón)
Espai: ACVic Centre d’Arts Contemporànies (Carrer Sant Francesc, 1)

21.30h WATANI MY HOMELAND
Projecció del documental i cinefòrum amb el director, Marcel Mettelsiefen
Espai: Cinema Vigatà (Carrer Jacint Verdaguer, 5. Vic)
Aportació: 5€

Dissabte, 27 d’octubre

10.00h PROJECCIÓ DE CURTMETRATGES DE LA SELECCIÓ NO COMPETITIVA
Laymun, Le vivre ensemble, Mavi yarin, Nictofobia, Piscina, Projecte mòbil: el viatge, Savis de l’horta, Stanbrook, Talegocomedia, The last embrace, The night between Ali and I, Watani: my land, What happens to a dream deferred, Woman i Zero.
Espai: Cinema Vigatà (Carrer Jacint Verdaguer, 5. Vic)

18.30h A WOMAN CAPTURED (estrena a Catalunya)
Espai: Cinema Vigatà (Carrer Jacint Verdaguer, 5. Vic)
Aportació: 5€
*L’acte compta amb la col·laboració del Consell Local de Cooperació de Vic.

21.30h A MOTHER BRINGS HER SON TO BE SHOT (estrena a l’Estat espanyol)
Espai: Cinema Vigatà (Carrer Jacint Verdaguer, 5. Vic)
Aportació: 5€

Diumenge, 28 d’octubre

10.00h PROJECCIÓ DELS CURTMETRATGES DE LA SELECCIÓ OFICIAL 2018
3 stolen cameras, 5105, historias de una fuga de Mauthausen, Chen Li, Cunetas, Eu sou o super-homem, Eusebio 80, In love, La mujer invisible, The sorrow of our house, Uno, Welcome to Europe i White.
Espai: Cinema Vigatà (Carrer Jacint Verdaguer, 5. Vic)

19:30 Festa Final 2018
Entrega de premis amb monòlegs, música, performances i ‘speech-corner’ del jurat seran els protagonistes a la festa final del Festival Protesta.
Espai: L’Atlàntida (Carrer de Francesc Maria Masferrer, 4. Vic)

+ PROTESTA

TONA
Dijous, 11 d’octubre
20.30h Projecció COMPLICIT
Espai: Sala la Canal (Carrer Antoni Figueras, 23)
Aportació: 3€
*L’acte compta amb la col·laboració de Tona d’Idees.

MANRESA
Diumenge, 14 d’octubre
18.30h Projecció HAPPY END
Espai: Auditori Plana de l’Om (Carrer del Born)
Aportació: 5€
*L’acte compta amb la col·laboració de Cineclub Manresa.

BARCELONA
Dimecres, 17 d’octubre
20.30h Projecció BEAUTY AND THE DOGS (estrena a Catalunya) + monòleg de Júlia Barceló. Fragment extret de l’espectacle ‘Aüc’ de Les Impuxibles i Carla Rovira.
Espai: Zumzeig Cinema (Carrer de Béjar, 53. Sants)
Aportació: 5€ / 3€ sòcies del cinema

BARCELONA
Dijous, 8 de novembre
19.00h Projecció dels curtmetratges guanyadors del Festival Protesta 2018
Espai: Ateneu l’Harmonia (Carrer de Sant Adrià, 20. Sant Andreu)
*L’acte compta amb la col·laboració de l’Ateneu l’Harmonia.

**Totes les activitats del Festival Protesta són gratuïtes excepte les que indica que hi ha una aportació.

PATROCINADORS
 • PATROCINADORS
  DIPUTACIÓ DE BARCELONA
  GENERALITAT DE CATALUNYA
  AJUNTAMENT DE VIC
  FUNDACIO PUIG PORRET
  CATALUNYA FILM FESTIVALS

 

 • ESPAIS PROTESTA
  MUNTANYA DE LLIBRES
  BIBLIOTECA JOAN TRIADÚ
  FÒRUM DE DEBATS
  LA NYÀMERA
  ESPAI ETC
  LA RECICLÀRIA
  L’ATLÀNTIDA
  UVIC
  CASINO DE VIC
  SEMINARI
  ACVIC
  CINEMA ZUMZEIG
  ATENEU L’HARMONIA
  CINECLUB MANRESA
  CINEMA VIGATÀ
  TONA D’IDEES

 

 • MITJANS OFICIAL
  LA JORNADA
  SETEMBRE
  LA DIRECTA
  ICAT FM
  TRESC
  EL9NOU
  NACIÓ DIGITAL

 

 • COL·LABORADORS/ES
  CINECLUB VIC, CINECLUB MANRESA,
  MONTFERRER ESCULTURA, CONSELL LOCAL DE LA COOPERACIÓ DE VIC, BCCN, NO CALLAREM, TONA D’IDEES, UVIC, DEBORAH MICHELETTI (HUMANS FEST), ENRIQUE SALA (SUBTÍTOLS FREEDOM FOR THE WOLF), GLÒRIA BARROBÉS (SUBTÍTOLS), FERRAN OLLÉ (IMATGE CORPORATIVA), SARA BLÁZQUEZ (SETEMEBRE), NÚRIA FARRÉS I AINA SALARICH (VISUALITZADORES DE CURTMETRATGES), TIANA DIXON (ACTUACIÓ MUSICAL), NOEMÍ BLÁZQUEZ (VOLUNTÀRIA), GALDRIC PLANA (PRESENTADOR), ANNA BUSANYA (ACTRIU), SARA FONTAN (VIOLONCELISTA), LAURA MARSAL (BALLARINA)
Moltíssimes gràcies a totes les que heu fet possible el Festival Protesta 2018!