Nou dies de protesta a Vic a través de la gran pantalla

Home / Festival Protesta / Nou dies de protesta a Vic a través de la gran pantalla

Des del passat divendres i fins dissabte, el Festival Protesta fa de Vic un espai de festa del cinema de denúncia. Amb la visió que el vincle entre el cinema i la societat és estret, el festival porta a l’espectador a reflexionar sobre temes d’actualitat. Així, en aquesta cinquena edició, el festival fa una clara aposta pel cinema que promou el pensament crític.

Una mirada a l’actualitat

Aquest any, el Festival Protesta projecta una desena de llargmetratges. Durant els propers dies podrem veure dos films que s’estrenen a Catalunya: Shipwrecked America, dimecres a les 21.30h, i The good postman, divendres a les 22h, al Cinema Vigatà. Shipwrecked America explica la realitat en la que està immersa Nova Orleans després de ser arrasada per l’huracà Katrina. L’antiga capital del jazz està perdent el seu esperit, que ha portat als seus habitants a viure un profund abisme social, econòmic i racial. Per la seva banda, The good postman posa damunt la taula el drama de les persones refugiades i ens torna a recordar, a través de la iniciativa d’un carter d’un petit poble búlgar, que les petites coses són importants.

Censura, mitjans de comunicació i dones

En aquests dies de festival, el Protesta ha volgut abordar l’actualitat que rodeja el món de les arts a través de la programació d’activitats paral·leles com xerrades i taules rodones. La censura, que és denunciada en el propi cartell del festival, està present en diverses activitats. Ahir, amb la col·laboració del col·lectiu No Callarem, es van explicar diverses experiències de censura en les arts, que ha arribat a produir l’autocensura dels propis artistes. Dijous el tema es tornarà a abordar a través del cinefòrum entorn al film Borders and promises, que fa un seguiment a les dificultats que es troben dones artistes del món àrab.

Els mitjans de comunicació són presents a gairebé tots els debats del festival. Com s’informa de la cultura als mitjans és un fet que interessa al públic. Els periodistes Toni Puntí i Montse Virgili en debatran a través de la taula rodona Cultura i mitjans: un amor impossible?, que tindrà lloc demà a les 19h a l’espai Muntanya de Llibres, i que compta amb la col·laboració de la cooperativa Dies d’Agost. On són les dones en l’àmbit artístic i cultural? és una altra de les preguntes que llança el festival. Després de la temàtica ‘Dones rebels’, abordada l’any passat, el festival continua denunciant la invisibilització i, fins i tot, no participació que tenen les dones en diversos espais de la vida i de la societat. Najat el Hachmi, Júlia Barceló i Núria Araüna en debatran el divendres a la Fundació Antiga Caixa Manlleu en un acte que compta amb la col·laboració del Fòrum de Debats de Vic.

Els premis als millors curtmetratges s’entregaran el proper dissabte

Després de nou dies de projeccions i activitats, el proper dissabte 28 d’octubre a les sis de la tarda el Teatre Atlàntida acollirà la Festa de les Arts. Teatre, música, literatura, arts plàstiques i cinema protagonitzaran la festa final del Festival Protesta 2017, on es faran entrega dels premis als millors curtmetratges d’aquesta edició. El jurat del festival premiarà el millor curt documental i el millor curt de ficció i, també, es lliurarà el premi del públic. Durant els dies del festival, diversos espectadors han estat presents a les projeccions de curtmetratges que s’han fet. El públic ha pogut puntuar els films que han estat projectats en diversos Espais Protesta de la ciutat de Vic.

Els membres del jurat de l’edició d’enguany són Olga Capdevila, il·lustradora; Valentí Oliveras, director de programació del Clam, Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya; David Fontseca, realitzador de documentals i de programes de televisió; Júlia Barceló, actriu; Adrià Bas, periodista i guionista del programa ‘Preguntes freqüents’ de TV3 i Najat El Hachmi, escriptora i mediadora cultural.

Related Posts