El Festival Protesta es consolida com a espai de reflexió i de pensament crític

Home / Festival Protesta / El Festival Protesta es consolida com a espai de reflexió i de pensament crític

El Festival Protesta tanca el seu primer cap de setmana d’activitats amb més de 500 persones de públic. La inauguració de divendres va reunir un centenar de persones al Cinema Vigatà en un acte que va arrancar amb l’espectacle Checkpoint Clown de Pallasos en Rebeldía, que van posar un toc d’humor molt necessari en l’actual moment polític i social, i on paperetes es van alçar reivindicant el dret a decidir.

La pel·lícula escollida per inaugurar va ser Waste Land, un documental, sobre l’obra de l’artista brasiler Vik Muniz, que va impactar molt al públic assistent, i que està centrat en una instal·lació al Jardim Gramacho, un dels abocadors d’escombraries més grans del món, a la ciutat de Rio de Janeiro. Com ja és habitual, en acabar la projecció, va tenir lloc un concert a la Jazz Cava on, el grup Últim Cavall, va posar música a la vetllada.

La selecció no competitiva del festival s’ha pogut veure durant el dissabte i el diumenge al matí al Cinema Vigatà. Dissabte es va poder veure Saving Banksy, que va acabar amb un cinefòrum sobre el conflicte filosòfic entre l’art al carrer i el negoci que ha generat; i Fuego en el Mar, un film sobre la crisi de les persones refugiades, des de la visió dels habitants de la petitíssima illa italiana de Lampedusa.

La Reciclària de Vic, és un nou espai Protesta que s’incorpora per primera vegada a, festival i ho ha fet per la porta gran. Diumenge al matí una quarantena de persones han assistit a la xerrada «Art, cultura i transformació social. Experiències de canvi» on hi han participat el clown de Pallasos en Rebeldía Ivan Prado; a l’artivista Eva Marichalar; el director de documentals David Fontseca; i el cantant Guillem Roma. El debat ha generat l’intercanvi d’opinions i experiències que han tingut els diversos artistes. Han parlat de la complicada concepció de què és l’art i de la lluita per fer d’aquest art un vehicle per transmetre emocions i generar canvis.

El cap de setmana intens s’ha tancat amb el Xic Protesta a l’Espai ETC, amb la meravellosa pel·lícula La vida d’en Carbassó. Una aposta diferent, valenta, pedagògica i extraordinàriament creativa que s’ha convertit en la pel·lícula d’animació més guardonada de l’any, amb premis a Annecy, Angulema, San Sebastián i nominada als Oscar com a millor pel·lícula d’animació. El cap de setmana ha acabat amb l’espectacle ‘La Karmesse’ d’Ale Risorio.

Fins al dia 28 d’octubre el Cinema Vigatà i l’Espai ETC acolliran 8 llargmetratges entre els quals 3 estrenes a Catalunya: The good postman, The land of englishtened, Shipwrecked America, aquesta última estrena a l’Estat espanyol. Durant tota la setmana es projectaran els curts de la Selecció competitiva i es realitzaran xerrades, debats i taules rodones en diferents espais de Vic.

La festa de les arts tancarà el festival el proper dissabte

Després d’una setmana farcida d’activitats, el dissabte 28 d’octubre a les sis de la tarda es farà la Festa de les Arts al Teatre Atlàntida de Vic, on es premiaran el millor curt documental i el millor curt de ficció. També es lliurarà el premi del públic, després de comptabilitzar els vots emesos pels espectadors que hauran assistit a activitats i a la projecció de curtmetrratges als diversos espais Protesta.

Els membres del jurat de l’edició d’enguany, i que seran presents a la festa final, són Olga Capdevila, il·lustradora; Valentí Oliveras, director de programació del Clam, Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya; David Fontseca, realitzador de documentals i programes de televisió; Júlia Barceló, actriu; Adrià Bas, periodista i guionista a TV3 i Najat El Hachmi, escriptora i mitjancera cultural.

Tota la programació del Festival Protesta és gratuïta excepte la projecció de llargmetratges al Cinema Vigatà, que tindrà un cost de 4 euros i a l’Espai ETC, que tindrà un cost de 5 euros.

 

Related Posts