#ProtestaRecomana: Una selecció de pel·lícules per la desescalada i el post-confinament

Home / Festival Protesta / #ProtestaRecomana: Una selecció de pel·lícules per la desescalada i el post-confinament

Des de fa moltes setmanes, gairebé vuit, ens quedem a casa. La crisi de la Covid-19 ens ha obligat a parar el món. El planeta ha pogut respirar una mica, algunes bombolles han explotat, s’han tancat portes, abaixat persianes i cancel·lat esdeveniments. També s’han construït o reconstruït vincles veïnals i els barris, les ciutats i els pobles s’han posat a treballar pel bé comú. En aquestes setmanes hem començat a imaginar com haurem de reinventar-nos i adaptar a una nova realitat marcada per la crisi econòmica i social que ens deixarà aquesta pandèmia. En com ens haurem de comportar i moure quan puguem, a poc a poc, reapropiar-nos de l’espai públic sense restriccions. I en com podrem tornar, en el nostre cas, a fer un Festival de Cinema.

El Festival Protesta estem fent-nos preguntes, buscant solucions i creant alternatives. I no us volem fer spoilers, però som molt de la branca de les persones  optimistes i sabem que ens en sortirem perquè, els petits festivals de cinema de crítica social i transformadors, som un servei essencial!

 

Fa set anys, gairebé vuit, que el Protesta, festival internacional de crítica social, és una realitat i genera a través de la projecció de llargmetratges, les activitats paral·leles i el concurs de curtmetratges, un espai refugi de pensament transformador. Per això, durant aquestes setmanes de confinament vam llançar a les xarxes propostes i recomanacions sobre pel·lícules, documentals, series i curtmetratges. Us recomanem alguns dels llargmetratges que hem projectat en les diferents edicions del Festival Protesta i la plataforma on els podreu veure.

 

Festival Protesta 2013

Gasland (Josh Fox. EUA, 2010. Documental)

Sinopsi: Immenses àrees dels Estats Units estan sent afectades per un procés d’extracció de gas natural desenvolupat per Haliburton anomenat fracturació hidràulica. Tristament conegut també entre nosaltres com a francking. Al mateix temps, els grans lobbies del gas i el petroli pressionen el govern per evitar que sorgeixin mesures legals relatives a la conservació del medi ambient.

[FILMIN]

 

Festival Protesta 2014

Wall-E (Andrew Stanton. EUA, 2008. Animació.)

Sinopsi: Després de contaminar la Terra i deixar-la devastada i sense vida, els humans abandonen el planeta deixant uns robots encarregats de netejar-la. Al cap de 700 anys només en queda un, en Wall-E, que continua fent la seva feina rutinària. Quan una nau arriba al planeta, es veurà immers en una gran aventura.

[DISNEY +]

 

Festival Protesta 2015

O menino e o mundo – El nen i el món (Alê Abreu. Brasil, 2013. Ficció)

Sinopsi: El nen i el món és un viatge líric i oníric que il·lustra els dilemes del món actual sota la mirada innocent d’un nen. Una excepcional joia de l’animació actual. Un nen petit viu amb la seva família en una idíl·lica zona rural del Brasil, fins que el seu pare ha d’anar-se a treballar a la ciutat. L’infant decideix emprendre un viatge per a trobar-lo, una aventura apassionant que li portarà a descobrir un altre món controlat per la tecnologia, les màquines i els mitjans de comunicació.

[FILMIN]

 

Syria self-portrait (Wiam Bedirxan, Ossama Mohammed. Síria, 2014. Documental)

Sinopsi: Crua i colpidora, com la barbàrie que estan vivint els sirians cada dia. El documental relata a través de vídeos de YouTube una realitat que es fa insuportable. Aquesta pel·lícula conté imatges que poden ferir la sensibilitat de l’espectador. A Síria, els youtubers filmen i moren cada dia. Uns altres maten i filmen. A París, Ossama Mohammed només pot filmar el cel i muntar imatges de YouTube, guiat per l’amor indefectible que sent per Síria. D’aquesta tensió entre la distància, el seu país i la revolució, ha nascut una trobada: una jove cineasta Kurda d’Homs el va xatejar “Si la teva cambra estigués a Homs, què filmaries?” La pel·lícula és la història d’aquest repartiment.

[FILMIN]

Una amistat inoblidable (Luc Jacquet. França. 2007. Ficció.)

Sinopsi: Un matí de tardor, en la recolzada d’un camí, una nena percep a una guineu. La visió li fascina i, deixant enrere totes les seves pors, va a la seva trobada. Per un instant les barreres que separen a la nena de l’animal desapareixen. Així comença el relat d’una amistat sorprenent. Gràcies a la guineu, la nena descobreix un entorn salvatge i secret. I comença una aventura que canviarà la seva vida, la seva visió del món i també la nostra.

[FILMIN]

 

Festival Protesta 2016

I, Daniel Blake

I, Daniel Blake (Ken Loach. UK, 2016. Ficció)

Sinopsi: Per primera vegada a la seva vida, víctima de problemes cardíacs, Daniel Blake, fuster anglès de 59 anys, es veu obligat a demanar ajudes socials. No obstant això, malgrat que el metge li ha prohibit treballar, l’administració l’obliga a buscar una ocupació si no desitja rebre una sanció. En el transcurs de les seves cites al servei d’ocupació, Daniel es troba amb la Rachel, una mare soltera amb dos infants que ha hagut d’acceptar un allotjament a 450 km de la seva ciutat per evitar que l’enviessin a una llar d’acollida. Presoners de l’embull d’aberracions administratives actuals de la Gran Bretanya, Daniel i Rachel intentaran ajudar-se mútuament.

[FILMIN]

 

10 años y divorciada (Khadija Al-Salami. 2014. Yemen. Ficció) 

Al Yemen, on no hi ha cap requisit d´edat per al matrimoni, la Nojoom és obligada a casar-se amb només 10 anys amb un home de 30. La dot ofereix a la família una renta petita i suposa una boca menys que alimentar. Un acord legítim i acceptable per a tothom, excepte per la Nojoom.

[FILMIN]

Fuego en el mar

 

Fuego en el mar (Gianfranco Rosi. Itàlia, 2016. Documental)

Sinopsi: El punt més meridional d’Itàlia s’ha convertit des dels anys 90 en un important centre de desembarcament d’immigrants. En aquests vint anys han mort més de quinze mil persones, ofegades a les seves costes mentre intentaven arribar a Europa. Gianfranco Rossi dirigeix aquest documental centrat en el drama dels refugiats que arriben a l’illa siciliana de Lampedusa, tota una metàfora dels somnis, esperances i desgràcies de milers de migrants.

[FILMIN]

 

Hotel Cambridge (Eliane Caffé. Brasil, 2015. Ficció)

Sinopsi: Una pel·lícula que ens mostra la situació atípica del moviment brasiler dels sense sostre i els refugiats que okupen un edifici abandonat al centre de São Paulo. La tensió diària provocada per l’amenaça de desnonament revela els drames, les alegries i els diversos punts de vista dels okupes.

[FILMIN]

 

I am not your negro (Raoul Peck. Suissa-França-Bèlgica-EUA, 2016. Documental)

A partir de Remember This House, l’obra inacabada de l’escriptor i activista pels drets dels afroamericans, James Baldwin, la pel·lícula ens presenta imatges sobre el racisme als Estats Units a l’entorn de les figures de tres amics de l’escriptor assassinats: Martin Luther King, Medgar Evers i Malcolm X.

Un documental demolidor sobre el racisme i la violència contra la comunitat afroamericana dels Estats Units. La narració fa un recorregut històric de la brutalitat que els afroamericans han patit en tots els àmbits de la vida. La combinació d’imatges documentals i fotografies posa en relleu una situació que encara avui no s’ha solucionat.

[FILMIN]

 

Festival Protesta 2018

Metropolis (Fritz Lang, Alemanya, 1927. Ficció)

Sinopsi: Ens trobem a l´any 2026 a la gran ciutat de Metropolis. La classe obrera viu als soterranis on treballa i té prohibit sortir a l´exterior, on la classe dirigent viu en uns grans gratacels. Freder, el fill del president de la ciutat, s´enamora de Maria, una noia que lluita per millorar les condicions de vida dels proletaris.

[FILMIN]

Safari

 

SAFARI (Ulrich Seidl, Àustria 2016: Documental) 

Sinopsi: L’últim documental d’Ulrich Seidl està rodat a la selva africana, on zebres, impales i nyus campen en llibertat. Els turistes alemanys i austríacs que hi van a caçar esperen entre els arbustos i aguaiten les preses. Disparen, criden d’emoció i posen amb els animals que han caçat. Safari és una pel·lícula sobre gent que passa les seves vacances matant. Una pel·lícula sobre la naturalesa humana.

[FILMIN]

 

HAPPY END (Michael Haneke, 2017. Àustria, França. Ficció)

Sinopsi: Michael Haneke, ens explica la història d’una família francesa d’alt nivell adquisitiu des d’una narrativa altament crítica i satírica. La família viu en una bombolla, aliena a la realitat, allunyada de tots els problemes que vagin més enllà del seu porxo, situat a Calais, al costat dels campaments on viuen milers de refugiats.

[FILMIN]

COMPLICIT (Heather White, 2017. EUA. Documental)

Sinopsi: En Yi Yeting està lluitant per sobreviure a una leucèmia ocupacional, alhora que ajuda altres treballadors com ell, enverinats per benzè i hexà. Mentre investiga al barri que envolta l’empresa Foxconn, el principal proveïdor d’Apple, descobreix que desenes de treballadors que fabriquen smartphones estan malalts.

[FILMIN]

 

 

Festival Protesta 2019

Liyana

Liyana (Amanda Kopp i Aaron Kopp. Swazilàndia, 2018. Ficció)

Sinopsi: Història de cinc nens orfes del Regne d’Eswatini que converteixen els seus traumes del passat en una faula on Liyana en serà la protagonista. La pel·lícula teixeix el seu viatge animat conjuntament amb escenes documentals per crear una historia inspiradora de perseverança i esperança.

[AMAZON PRiME]

 

 

La revolta dels contes (Jakob Schuh, Jan Lachauer, Bin-Han To. Regne Unit. Animació)

La Revolta dels Contes és una pel·lícula que recupera personatges i relats clàssics coneguts per tothom per donar-los la volta i introduir-hi girs enginyosos, sorprenents i rabiosament actuals. Una revisió moderna i políticament incorrecte de clàssics de la literatura infantil per a nenes i nens desperts i intel·ligents.

[FILMIN]

Related Posts