Documental i cinefòrum: “Alba Daurada, un assumpte personal”

Home / Festival Protesta / Documental i cinefòrum: “Alba Daurada, un assumpte personal”
  • El llargmetratge es projectarà el dimecres 26 d’abril a les 8 de la tarda a l’ETC de Vic de la mà del Festival Protesta, el Cineclub Vic, UCFR i la Directa

  • Després de les eleccions franceses, que situen al partit de Le Pen com a segona força política a França, debatem sobre el creixement del feixisme a Europa

 Vic acollirà el proper dimecres 26 d’abril la projecció del llargmetratge ‘Alba Daurada: un assumpte personal’, un documental sobre el creixement del moviment neonazi a Grècia. L’acte comptarà amb la presència de la seva directora, Angélique Kourounis, explicarà la seva experiència personal després d’haver estat anys seguint el partit neonazi grec Alba Daurada.

“La meva parella és jueva. Un dels meus fills és gai i l’altre un militant anarquista. Jo sóc feminista, d’esquerres i filla d’immigrants. Si Alba Daurada arriba al poder, el nostre únic problema serà llavors en quin vagó ens posaran”, reflexiona Kourounis. ‘Alba Daurada: un assumpte personal’ mostra, a través d’un cru relat, el creixement i l’auge del moviment neonazi a Grècia i el seu interior fosc. La periodista Angélique Kourounis ha estat durant anys seguint l’activitat del partit neonazi grec Alba Daurada, actualment tercera força política a Grècia; un país immers en una greu crisi econòmica i una convulsa situació política. Kourounis ha estat a les assemblees del partit, ha seguit els seus membres quan repartien propaganda i ha estat a les manifestacions i mítings més multitudinaris de l’extrema dreta grega durant anys. Ha entrevistat els seus membres, els seus simpatitzants i les seves víctimes amb la finalitat d’entendre com un partit neonazi aconsegueix aquest inèdit suport en ple segle XXI.

Vic ha estat, en un passat proper, escenari del discurs de l’odi que, gràcies a moviments ciutadans autoorganitzats, s’ha arraconat. El Festival Protesta, el Cineclub Vic, Unitat Contra el Feixisme i el Racisme i la Directa han ajuntat forces per presentar a Vic aquest llargmetratge documental que pretén fer reflexionar a la població sobre els perills que comporta el model que molts partits de la nova dreta europea tracten d’imitar.

Cinc anys de Festival Protesta

El Festival Protesta fa cinc anys que ha posat al mapa la ciutat de Vic com a punt de trobada del cinema de crítica social per potenciar les creacions d’autors a nivell nacional i internacional i esdevenir una eina de transformació social. A la darrera edició s’hi van presentar 767 treballs d’una seixantena de països. El festival combina el concurs de curtmetratges de crítica social amb la projecció de llargmetratges, música en directe, exposicions, xerrades i taules rodones relacionades amb el món audiovisual i amb la crítica social. Enguany, coincidint amb el cinquè aniversari, s’ampliarà el nombre de projeccions de llargmetratges.

La cinquena edició del Festival Protesta es farà a Vic del 20 al 28 d’octubre. El període d’inscripció de curtmetratges està obert fins el dia 15 de maig a la web del festival www.festivalprotesta.cat o a través de les plataformes que apareixen a les bases, que estan publicades al web. La durada dels treballs no podrà superar els 30 minuts i es podran presentar peces de ficció i documental. El comitè de selecció farà una tria dels curtmetratges finalistes, dels quals el jurat atorgarà el premi al millor curtmetratge documental i al millor curtmetratge de ficció.

 

Related Posts