• L’edició d’enguany tindrà lloc a Vic del 20 al 28 d’octubre de 2017
  • El festival ha rebut prop de 600 curtmetratges d’una cinquantena de països

Del 20 al 28 d’octubre tindrà lloc a Vic la cinquena edició del Festival Protesta, festival internacional de cinema de crítica social. Com cada any, el plat fort del festival serà el concurs de curtmetratges. En aquesta edició s’han presentat 579 films provinents de 52 països com Argentina, Brasil, Bulgària, França, Iraq, Nova Zelanda, Mèxic, Sri Lanka, Tailàndia o Uzbekistan. Després del visionat de totes les obres, l’organització n’escollirà una desena que formaran part de la Selecció Oficial més els que formaran part de la Selecció No Competitiva. El festival comptarà amb un jurat format per persones representants del món del cinema i de l’activisme, que atorgaran els premis a Millor Curtmetratge Documental i a Millor Curtmetratge de Ficció, mentre que els espectadors assistents als diversos actes seran els encarregats d’atorgar el Premi del Públic.

El Festival Protesta vol convertir-se en una important plataforma per la projecció de cinema de denúncia en l’àmbit internacional. És per això que aquesta edició amplia a una desena la quantitat de llargmetratges que es projectaran, majoritàriament al Cinema Nou, un antic cinema que el festival va reobrir en l’edició passada. L’organització del festival vol donar l’oportunitat als espectadors de veure pel·lícules que encara no s’han estrenat en sales comercials del país o que no han aconseguit distribució, per fer del Protesta un referent per a les persones interessades en aquest tipus de cinema.

L’art de transcendir

En la seva cinquena edició, el Festival Protesta continua mantenint viu l’esperit que el va fer néixer: la transformació de la societat a través del cinema. Aquest any, l’organització ha volgut donar cabuda a altres expressions artístiques que, com el cinema, poden ser utilitzades com a altaveu de denúncia i eina de transformació social. L’historiador Howard Zinn escrivia a l’assaig “Artistes i ciutadania en temps de guerra”, que quan pensava en la relació entre els artistes i la societat li venia al cap la paraula ‘transcendent’. Així és el cartell que presenta el Festival Protesta en aquesta edició, i seran també moltes de les seves activitats paral·leles que tindran l’art com a eix temàtic. El cartell de la cinquena edició del festival té com a element central el David de Miquel Àngel, escultura que va generar incomoditat i polèmica per la seva nuesa quan es va exposar per primera vegada l’any 1504. Al cartell, David apareix amb unes guixades censuradores. Es tracta d’un David que no pot expressar (té la boca tapada), ni denunciar (té els ulls tapats), ni provocar (té els genitals tapats). La representació del David de Miquel Àngel va ser un producte i una resposta als canvis socials, polítics i ideològics que estaven succeint a la Florència del renaixement. Amb la imatge del cartell d’aquesta edició, des de l’organització del festival s’apel·la a transcendir amb l’art per avançar socialment. El cartell és obra d’Ivette Matavacas, de les Masies de Voltregà, i és el resultat del concurs que es fa entre els alumnes del segon curs dels Ensenyaments Artístics Superiors de Disseny Gràfic de l’EASD (Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic), que ha estat coordinat per Imma Espona.

Festival Protesta

El Festival Protesta és un festival internacional de cinema de crítica social que pretén posar el seu granet de sorra per tal d’ajudar a transformar la societat a través del cinema. Ho vol fer en sentit constructiu, en positiu i de forma creativa, fent del festival una festa del cinema de denúncia. El festival es basa en tres eixos: la mostra de llargmetratges de crítica social, el concurs de curtmetratges i la programació d’activitats paral·leles relacionades amb el cinema i la denúncia. L’organització del festival creu que un altre món és possible i que, a través del cinema, es pot ajudar a impulsar un canvi social.

Related Posts