El Festival Protesta present a la diada de Sant Jordi

Home / Festival Protesta / El Festival Protesta present a la diada de Sant Jordi

Ahir dimecres, 23 d’abril, i en motiu de la diada de Sant Jordi, el Protesta va estar present a la Fira de Cooperació que s’ha celebrat a la ciutat de Vic. Durant tota la jornada es va oferir informació del festival als visitants així com també un punt de venda de llibres de temàtica reivindicativa de l’editorial Proteus. D’entre els articles més venuts s’hi troba ‘Desobediència civil’ de Henry D. Thoreau.

1796007_689207037788029_4469787989966356117_o10012678_689206534454746_6876825440962796235_o

A les 20.00h del vespre, l’espai La Nyàmera, va acollir la projecció dels curtmetratges El plat o la vida i Love Wars. Com cada dia, els assistents van poder participar a la votació dels curtmetratges que passaran dissabte a la final.

El plat o la vida
Fins a quin punt els aliments s’han transformat en productes per alimentar l’afany d’algunes empreses i com això està destruint el treball de petites agricultores de proximitat i cultiu ecològic, està generant un terrabastall en alguns menjadors de col•lectivitats i, de retruc, com potser afectarà en un futur a la qualitat de vida dels nostres filles i fills. De l’experiència viscuda per una cuinera, descobriu que és possible un concepte de menjador sostenible, tan ecològic com econòmic, i com es pot portar a terme un projecte així davant d’empreses que venen productes i no pas aliments.

Love Wars
A l’interior de l’Estrella de la Mort, dos soldats imperials homosexuals lliuren la seva pròpia batalla. A través de l’univers d’Star Wars, el curt realitza una crítica, en to humorístic, a temes socials d’actualitat, com el moviment 15-M o l’homosexualitat.

IMG_2374IMG_2395

Tot seguit, es va celebrar la taula rodona “Osona desobedient” on Pep Comeres, del Comitè Antiurani d’Osona; Toni Iborra, de l’Assemblea Antimilitarista d’Osona; Dolors Pena, de la Coordinadora contra la Incineradora de Tona, i Aleix Cardona, de la Plataforma Ràdio Vic en Català, en van ser els protagonistes. L’objectiu, aconseguit, era mostrar la tradició de desobediència en diferents moviments que hi ha hagut a la comarca al llarg dels últims 40 anys. Com havia passat en les altres dues sessions del Protesta, el recinte es va quedar petit.

IMG_2388

Tots quatre van fer un esbós dels components de desobediència que van tenir les lluites en les quals van participar. Comeres va remuntar-se als anys setanta, quan es van organitzar comitès locals a Osona contra l’extracció d’urani de les muntanyes del Collsacabra i les Guilleries. Va explicar com, tot just sortint del franquisme, bona part de la població de la comarca es va apuntar d’una manera o altra a la lluita contra l’urani.

Iborra, per la seva part, va posar èmfasi en el fet que bona part de la població donava per bo que el servei militar existiria tota la vida i com la lluita, primer dels objectors de consciència, i després dels insubmisos, va aconseguir, primer, que molts jutges comencessin a absoldre insubmisos, i després fins i tot s’abolís el servei militar obligatori.

Pena va explicar com es va portar la lluita contra la incineradora a Tona en un moment que a Europa ja s’aposta pel reciclatge, i com el temps també els ha acabat donant la raó en el que consideren una victòria del moviment, tot i que aleshores, el 1989, la incineradora es va acabar instal•lant. Va recordar com es van fer els primers ‘escraches’ en cases de l’alcaldessa i els regidors de CiU de Tona i com van forçar el vot nul d’una bona part de la població en unes eleccions europees per demostrar l’oposició als projectes del govern i l’ajuntament.

Finalment, Cardona va explicar com van combatre l’emissió del programa ‘Protagonistas’ de Luis del Olmo per Ràdio Vic i com, malgrat el poder que ostentava aquest periodista a principis d’aquest segle, al final en molts pocs dies oients i anunciants de la comarca van acabar forçant la retirada del programa. Tots quatre activistes van acabar fent una aposta ferma i decidida per la desobediència davant lleis i situacions injustes.

Finalment, els assistents van poder gaudir d’un concert de Microbio & Acid Lemon, que, provinents de Barcelona, van amenitzar el final de la jornada a ritme de rap.

 

Related Posts