Curts sobre el drama de la migració, l’estafa bancària i la discriminació de l’homosexualitat a Rússia, premiats al Protesta!

La quarta edició del Festival Protesta ha estat un èxit i ha quedat demostrat en la festa final Dones Rebels on la música ha estat un punt fort amb les actuacions de Lu Rois, Marga Mbande i Funkystep & The Sey Sisters.

22 d’octubre de 2016.

Després d’onze dies d’activitats, dissabte a la tarda al teatre Atlàntida de Vic vam celebrar la cloenda del Protesta, Festival Internacional de Cinema de Crítica Social, amb un nou format, que va incloure la música de Lu Rois, Marga Mbande i Funkystep & The Sey Sisters, la interpretació d’un monòleg punyent de Txe Arana i un speech corner dels membres del jurat, que van reflexionar, cadascú des d’un punt de vista diferent, sobre les Dones Rebels, la temàtica que ha fet de fil conductor de totes les activitats d’aquest any.

Prèvia a l’espectacle final, els membres del jurat van fer una trobada per posar en comú totes les opinions i prendre la decisió final d’entregar el premi al millor curtmetratge documental a Diary of Hunger, de Mireia Pujol, que tracta el drama de la migració a la frontera de Melilla. El premi al millor curtmetratge de ficció va ser per Preferentes, de Nacho Recio, que tot i ser d’Andalusia, era a l’entrega de premis, juntament amb Romina Mariel, productora del curt. Explica la història d’una parella d’avis, afectats per l’estafa de les participacions preferents que es veuen forçats a deixar la casa de tota la vida per no poder afrontar el pagament de la hipoteca. Tots dos premis estan valorats amb 1.000 euros, el 25% dels quals s’aportarà a l’entitat sense ànim de lucre que triïn els guanyadors.

L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, va fer entrega del premi del públic, dotat de 500 euros, que va ser per Primavera rosa en el Kremlin, sobre la dura discriminació de l’homosexualitat a Rússia, un curt de Mario de la Torre, el més ben valorat per tots els assistents a les projeccions durant els onze dies de festival. La menció especial de l’organització va ser per a Zero m2, de Matthieu Landour, que segueix un jove estudiant que ha d’enfrontar-se a les complexitats d’un edifici i la seva estranya arquitectura. L’organització va creure que és un tema d’actualitat, explicat de forma original i, a més, aporta una solució.

El jurat el van composar Quim Crusellas, realitzador audiovisual i director de les Nits de Cinema Oriental, Clara Roquet, directora i guionista de cinema, Marc Martínez, actor i director de teatre, Natza Farré, guionista i periodista, Jordi Borràs, il·lustrador i fotoperiodista, la Txell Bragulat, directora de la Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya i David Fernàndez, periodista i activista, que no va poder assistir a l’acte final.

Gairebé 2.000 persones han assistit durant onze dies als actes programats al Festival Protesta amb el fil conductor de “Dones Rebels”, que han omplert a vessar els deu espais Protesta escampats per tota la ciutat. En aquesta edició s’ha ampliat el públic i es considera més divers que en les anteriors edicions. Especialment significativa ha estat la reobertura de l’històric Cinema Nou, on gairebé 200 persones van veure la preestrena de Jo, Daniel Blake, l’última pel·lícula de Ken Loach, guanyadora de la Palma d’Or a Cannes i del premi del públic a Sant Sebastià.